Met grote precisie beschrijft Marieke het verloop van haar gevarieerde carrière. Soms zelfs tot op de datum nauwkeurig. Als zesjarig meisje ging ze wonen bij Maartenswouden in Drachten wat later opging in Talant. {Nu Alliade} Inmiddels heeft Marieke de 60 aangetikt en werkt ze, na diverse wisselingen, bij dagbestedingslocatie pottenbakkerij De Kei in Drachten. De Kei is onderdeel van Alliade. Bij deze locatie werken mensen met een ondersteuningsvraag door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of psychische klachten. Door Marieke haar jarenlange ervaring is ze uitgegroeid tot een kei in haar vak!
Van vacature naar vast teamlid
Er is altijd tijd voor gezellig. Een kopje koffiedrinken en een praatje maken met de andere teamleden. Dat vind ik fijn.
Marieke: ”Direct na de eerste kennismaking met het team van De Kei wist ik dat dit een goede plek voor mij was. Er was mij eerder verteld dat hier een vacature was voor een persoon met een verstandelijke beperking. Op 6 september 2001 ben ik gestart met de proefperiode. Dit duurde tot en met januari 2002. Begeleider Coby heeft mij toen direct heel veel geleerd. Gelukkig klikte het van beide kanten, dus ik kon voortaan twee dagen per week meedraaien binnen het team van De Kei.”
Toen vorig jaar bleek dat de dagbestedingslocatie waar Marieke onder andere naaiwerk verrichtte ging sluiten, was de keuze voor Marieke snel gemaakt. Marieke: ”Ik dacht dan ga ik vier dagen werken bij De Kei in plaats van twee. Ik vind het werk erg leuk. Ook is er altijd tijd voor gezellig een kopje koffiedrinken en een praatje maken met de andere teamleden. Dat vind ik fijn.”
Grote precisie
Je hebt pottenbakken en pottenbakken… Binnen dit vak bestaan veel verschillende technieken. Een specialisme waarin De Kei zich heeft ontwikkeld is het werken met gietklei. Hier komt geen draaischijf aan te pas. Marieke: “Wij werken met mallen. In deze vormen gieten we klei. Voordat je gaat gieten moet je voorzichtig roeren.” Dit betekent dus echt rustig aan. Je moet het niet kloppen zoals pannenkoekbeslag want dan ontstaan er luchtbellen. Marieke: “Dat willen we natuurlijk niet. We willen mooie dingen maken. Geen misbaksels met bobbels en gaten.” Of er wel eens iets kapot valt? “Natuurlijk, dat hoort erbij. En scherven brengen geluk!” antwoordt Marieke stellig.
Stapje voor stapje naar een prachtexemplaar
Marieke geeft ons een demonstratie van het maken van een schattig vogelhuisje. Het mat witte huisje in de vorm van een fles is gewild. Het team van De Kei heeft een mooie opdracht binnen om een groot aantal te maken. Dit doen ze onder andere voor het label Eigenmakke van Alliade. Na het volgieten van de mallen, krijgen deze een poosje rust zodat de inhoud kan drogen. Hierna wordt het overige kleimengsel uitgegoten in een ‘restemmertje’. De inhoud van dit emmertje wordt later hergebruikt. Vrijwel niets wordt weggegooid. Wanneer de klei voldoende tijd heeft gehad om te drogen, worden de oude fietsbanden waarmee de mallen zijn dichtgesnoerd verwijderd. Marieke: “Dat is best spannend. Je kunt dan direct zien of bijvoorbeeld de beker, vaas of in dit geval het vogelhuisje is gelukt.” De eerste indruk die we krijgen van het demoproduct is positief. Dit wordt gegarandeerd een prachtexemplaar!
Hoge temperaturen
De stadia in het droogproces hebben verschillende namen. De eerste wordt ‘leerdroog’ genoemd. Marieke:” het vogelhuisje is dan erg zwaar. Dit komt omdat er nog veel water in de klei zit.” Het enige dat helpt om het volgende stadium te bereiken is: geduld! Gelukkig heeft Marieke al een partij huisjes klaarstaan die een week de tijd hebben gehad om te drogen. Wat opvalt is dat deze al een stuk lichter van kleur zijn. Marieke heeft met hulp van begeleider Janet twee gaatjes in de fles gemaakt. Een grote en een kleine. De grote is de deuropening en het kleintje is voor het ‘zitstokje’. Een beetje vogel van deze tijd wil natuurlijk voor zijn huisje kunnen zitten en relaxen. Eventuele oneffenheden worden voorzichtig met staalwol verwijderd. Marieke: ”Voordat ik start met het wegschuren van druppeltjes en randjes, maak ik een doek nat. Deze leg ik onder het huisje. Veel stof blijft hierdoor in de doek zitten. Ook zet ik de afzuigkap aan. Dit is belangrijk want anders adem je veel stof in. Dat is niet gezond.”
Zijn we nu klaar? Marieke: “Nee, natuurlijk niet. We moeten nog bakken. We zijn in een pottenbakkerij!” Ruim twee en een halve dag moet het vogelhuisje in de oven. Tijdens dit proces wordt de oven flink opgestookt en bereikt maar liefst 1200 graden °C. En dan, ‘magic happens’: de klei is veranderd in keramiek! Voorzichtig wordt een touwtje aan het huisje bevestigd en het zitstokje wordt er met een hamertje ingetikt. Hopla: klaar voor de verkoop!
Eigenmakke
Het team van De Kei maakt onder andere producten voor Eigenmakke. Eigenmakke is een label van Zorggroep Alliade en staat voor: eigenwaarde, eigentijds en eigenwijs. Het uitgangspunt van het label is dat er continu wordt gekeken naar de mogelijkheden. Hoe kunnen de teamleden groeien. En waarin kunnen ze elkaar versterken door samen te werken. Zo doen we samen wat wél kan! Dit zie je ook terug in de producten van De Kei. Alle cliënten van het team dragen - met veel trots - hun eigen steentje bij. Niet alleen aan het assortiment, maar ook zeker aan de sfeer binnen het team.
Ben je op zoek naar een uniek product? Kom dan vooral eens langs. Wanneer je hebt kennisgemaakt met deze dagbestedingslocatie dan weet je zeker dat je thuiskomt met een uniek, handgemaakt product. En ben je op zoek naar een mooie dagbestedingslocatie waar ruimte is voor personen met een flinke dosis creativiteit? Ook dan ben je van harte welkom. Je vindt ons in het activiteitencentrum in Drachten.
Adres: Moleneind ZZ 69B 9203 ZW Drachten.
Meer over Eigenmakke vind je op www.eigenmakke.nl
Alliade – Samen doen wat wél kan - www.alliade.nl